• vanalles een beetje..

  November loopt inmiddels ook op zijn einde.. het lijkt wel of de maanden steeds korter en korter worden..

  Afgelopen weekend zijn er links en rechts als enkele kerstdecoratietjes voorzien.. kransen aan ramen en deuren.. het draaimolentje dat momenteel niet meer draait wegens een los contactje denk ik.., en de Notenkraker staat fier te notenkraken op de vensterbank..

  We zijn snel.. ik weet het.. want de zakken van de Sint staan ook nog tegen de gevel.. en zo wordt het een mengelmoes van feestdagen.. want ook de pompoenen liggen er nog te pompoenen..  ne mens zou voor minder in war geraken...

  Ook de renovatie is bijna gedaan voor dit jaar.. het  komende weekend ga ik 'proberen' om nog een laatste inspanning te leveren.. de muren van de gang hier en daar nog bijwerken.. de trap een laatste keer opschuren.. en de dressing een laatste laag verf geven.. en dan is het gedaan wat klussen betreft.. 

  't te zeggen... de trap zou nog geschilderd moeten worden.. en de badkamer beneden zou ik ook graag voorzien van een laag verf..  maar ik en mijn deadlines..  da komt nooit goed..

  en de bedoeling is dat vanaf het moment dat de kerstboom staat er geen rare kluswerken meer gedaan worden.. zeker niet degene waardoor het huis stoffig en rommelig wordt.. 

  Morgen is er weer de sterfdag van Pa.. Vier jaar ondertussen.. het is vreemd.. want het lijkt langer.. en ook korter.. en zoals ik eerder al schreef dit jaar is het gevoel anders.. het gemis blijft.. en de herinnering aan de dagen toen is er ook nog.. maar niet meer zo tergend echt.. vorige jaren beleefde ik die momenten allemaal weer opnieuw.. en nu duikt het op.. en gaat het weer weg.. en eerlijk gezegd ben ik daar best blij om.. want het waren niet bepaald de vrolijkste dagen uit m'n leven..

  En verder is er ten huize hier bij ons niet meer te vertellen.. althans niets dat uw zaken zijn.. of de moeite waard is om hier open en bloot te verkondigen.. dus ge moogt uw dagelijkse bezigheden aanvangen.. uwe kerstboom zetten of gewoon in de zetel blijven zitten.. en een beetje mijmeren.. da mag ook.. 

   

 • Op ne zaterdag...

  het leven zoals het is op ne zaterdag..

  op een veel te vroeg uur loopt de wekker af.. en daar begint het al.. want eigenlijk is het gene wekker.. het is ne wekkerradio.. en die loopt nie af.. die begint radio te spelen.. en meestal op het moment dat er een nieuws bezig is.. dus koopt ne mens ne wekkerradio om niet met dat ellendige irritante gerinkel of getuut wakker te worden.. nee nu wordt ge wakker met ellendig nieuws van hier en ginderachter.. en ja.. ik kan dan het alarmuur een beetje later zetten.. uiteraard niet vroeger.. da zou erover zijn.. maar dan zit ik in de reclame.. en meestal net op het moment dat het ne onnozele reclame is.. zo eentje waar ge het vliegend schijt van krijgt.. en als ge in uw bed ligt en het vliegend schijt krijgt.. dat is geen zicht.. geloof me..

  maar soit.. op een te vroeg uur begint het onding muziek te spelen.. en met wat gekraak en gekreun kruip ik naar het voeteinde van het bed.. mijn goddelijk lijf nog deels bedekt door het dekbed probeer ik met uitgestrekte arm de wekkerradio uit te zetten, terwijl ik het radiomonster verwens, alsook de dame die het nieuws leest.. iets over ginder van daar.. of zoiets...

  na de turnoefening kruip ik terug naar mijn hoofdkussen en terwijl ik mijn voet ne keer wiggel en draai.. want door de strekoefening was er een kramp ingeschoten.. nestel ik mij terug op mijn warme plekje naast ventje.

  en zoals altijd lig ik dan niet meer goed.. doet het hoofdkussen tegen.. en dan opeens schieten mijn ogen open.. en een paniekreactie van ik heb 26 dagen geslapen en nu ben ik een wrak terwijl ik amper 5 minuten mijn ogen heb dichtgehad sukkel ik opnieuw het bed uit.. 

  Na de ochtendlijke zoektocht naar de badjas en sloffen en tegen dat alles in de daarvoor bedoelde openingen zit ben ik halverwege de trap.. waar ik bijna over het lint struikel waarmee normaal gezien de badjas mee dichtgeknoopt wordt.. met gevolg dat de hele straat moesten ze voor ons huis gestaan hebben mijn hele hebben en houden konden gadeslaan..

  Beneden ga ik voor de ochtendlijke plas en wind.. ik ben ook maar ne mens.. en na het handen wassen ga ik rechtstreeks naar de koffiemachine.. wat gepruttel, prrrrt, krrrt, en ne kadoenk later  zit ik in de zetel met een koffie en de laptop in handbereik.. 

  Bowie die kijkt ook nog slaperig naar mij.. en besluit om naast mij te komen liggen.. Ventje is ondertussen ook uit dromenland geraakte en zit nu ook koffiegewijs in de zetel.. meer moet ne mens ne nie hebben.. buiten nog ne koffie misschien.. 

  Ohja.. Jr is dood.. of ben ik nog aant dromen.. ? 't zou nie de eerste keer zijn...

   

 • nog een maandje..

  23 november.. der zijn twee mogelijkheden.. oftewel zijn we binnen een maand toe aan de feestperiode 2012.. kerstavond.. kerstmis.. en oud op nieuw.. 

  oftewel is er van ons geen sprake meer.. want op 21 december vergaat de wereld.. het einde der tijden.. het einde van alles.. 

  we zullen het allemaal weten als we een maand verder zijn.. maar ondertussen stel ik mij de vraag.. als de wereld ni echt vergaat.. moet ik dan nu mijn waterrekening en dat van den ellentrik nog betalen? heeft dat dan nog zin..

  zou ik niet beter met ventje en de bowie in mijne rugzak nog de wereld rondtrekken in sneltempo.. en dan op 21 december op de mooiste plek van de wereld naar de Apocalyps kijken.. ?

  maar stel dat de wereld niet vergaat.. dan ben ik mijn job kwijt.. ne hoop aanmaningen.. veel geld kwijt.. en heb ik geen kadootjes op kerstavond.. sterker nog.. ik ben dan nie eens thuis.. 

  nu niet dat ik het erg zou vinden op met ventje en Bowie in mijn rugzak op de schoonste plek op aarde Kerstavond te vieren.. sterker nog.. ik zou er de Kerst doorbrengen en dan de laatste week van 2012 daar ook afsluiten...

  helaas heb ik gene verlof meer.. alleen het riscico dat ik kan nemen en hopen op de Apocalyps..

  Maar ondertussen is het nog maar 23 november.. en ten huize hier bij ons maken we ons op voor het weekend.. niet dat er spectaculaire weekenddingen gepland staan.. maar links en rechts nog wat klussen en languit op de zetel liggen zal wel op de planning staan.. 

   

   

   

   

   

 • allesomvattend..

  nu was er het idee om hier iets te schrijven over vanalles.. maar vanalles is zo allesomvattend.. en waar begint ge dan dan... want alles is alles.. en alles is veel.. 

  dus ga ik het niet over vanalles hebben.. waarover dan wel.. ik zou het begot nie weten.. want ik heb momenteel nog pruttekes in m'n ogen zitten.. en mijne badjas heeft een ochtendhumeur.. en mijn pas aangekochte croqs met een pelske zijn nog niet goed wakker.. 

  de buren daarentegen zijn wel wakker.. de schoonpa is daar al verschillende weken met een krabberke iets aant afkrabben.. en precies altijd op hetzelfde plekske.. en uiteraard op een uur dat er bij ons ten huize hier meestal nog met de ogen toe gelegen wordt in bed.. 

  gelukkig schijnt de zon als ik de vouwblinden naar boven trek.. en zitten er mussen in de tuin.. een een vieze spin die mijn zicht belemmert.. maar ik laat het niet aan m'n hart komen.. want achter mij pruttelt de koffie reeds in de voorziene tas.. en wacht het suikerklontje ongeduldig om in de bruine massa te springen..

  zoals ge weet zijn we de afgelopen weken ijverig in de weer geweest om de slaapkamer en de dressing te schilderen, behangen en meer... en na meerdere klusuren is het resultaat dan ook naar behoren.. twee troosteloze kamers die een depressie nabij waren zijn nu een oase van rust en kalmte.. en zo zijn we weer een stapje dichter bij de afwerking van ons huis.. 

  nu zijn de badkamer en de gang aan de beurt.. maar niet vandaag.. niet op ne dinsdag..

 • Lelijke deur!

  Het is maandagochtend..

  ik ben gezeten in de zetel met een tweede tas koffie in aanslag.. de hond aan m'n voeten.. en vanuit m'n linkerooghoek staan de twee lelijkste deuren uit de geschiedenis der deuren mij aan te staren... de buren hebben blijkbaar hun deuren buitengezet.. ze luisterde nie.. ze deurde nie.. of godweetwateraandehandwas, maar er staan dus twee.. eigenlijk drie deuren lelijk te wezen.. maar vooral twee deuren springen eruit.. een gele.. en een oranje.. 

  wie komt er nu op het formidabele artistieke idee om z'n deuren geel en oranje te schilderen.. de derde deur die er staat te schitteren is een bruine.. en hoewel bruin een niet zo rare kleur is.. het is wel van da lelijk bruin.. zo echt van da bruin waarvan ge zegt.. amai da is lelijk bruin.. ge hebt ook schoon bruin.. zo van da koffie met melk.. maar dit is al eerder bruin van koffie die al enkele jaren niet meer uit een thermos is geweest.. 

  maar geel en oranje.. het is een schande.. de deurenvakbond zou er een kluif aan hebben moest er een deurenvakbond bestaan..  en eerlijk is eerlijk.. de huidige buren hebben hier geen schuld aan.. nee.. het is het schilderwerk van de vorige buur.. en waarschijnlijk dateert het geklus nog uit de tijd toen iedereen gele en oranje deuren had.. in de sixties.. of the seventies.. flower power en meer van dat artistiek hoogstaand tijdloos kleurenpallet.

  ik bedenk mij net.. ooit was de vorige buurman zijn deuren dus aan het schilderen... in het geel, oranje en bruin... en zou hij toen gedacht hebben.. ooit binnen zoveel jaar schrijft daar iemand over.. omdat hij met ne koffie in de zetel zit en in zijn linkerooghoek drie lelijke deuren ziet staan.. hoewel.. moest hij dat toen gedacht hebben.. zou het meer geweest zijn van schoon deuren.. want ooit heeft de vorige buur naar zijn deuren staan kijken na het schilderen en zo tegen z'n moeder, want de vorige buur woonde nog thuis.. 'toch schoon hé die kleuren.. da vrolijkt direct op...' 'ja 'tis waar.. ge hebt da goe gedaan.. en ze kunnen der weeral 40 jaar tegen..'

   

   

 • Bram en De Leeuw..

  het is ergens na half vier in de nacht van zaterdag op zondag..

  voor de zoveelste nacht op rij heeft onze viervoeter er een zaak van gemaakt om ons zeker niet te laten genieten van onze nachtrust.. het is op gek van te worden.. 

  in deze slapeloze nacht bedenk ik net de vorm voor dit blogstukje.. een prachtig literair hoofdstuk met wereldvernieuwende aankondigen.. traanvormende woorden met een orgasme van letters en spaties als hoogtepunt..

  maar bij het veel te laat ontwaken.. zo suf als een fles ketchup die zo al een beteke opgedroogde ketchup aan het teuteke heeft.. en ne boenk just achter mijn oog.. was het briljante tekstidee weg. de grote lijnen waren nog ergens tussen de pruttekes in mijn ogen.. maar het meesterlijke was eraf..

  het ging over de Sint... zijt ge nu weer daar met uwe Sint.. ja.. ik weet het .. ik ben ne freak.. ne Sintfreak.. en in het gedrocht dat ik gisteren schreef was het al duidelijk.. de 'vernieuwde' versie van de Sint is niet meteen met luid applaus onthaald.. 

  ik zie u aan Decleir denken.. en Peeters.. maar zoals eerder gekweeld ben ik fan van de Nederlandse Sint.. de enige echte.. 't is te zeggen..

  Nu was Bram van der Vlugt de afgelopen 25 jaar de adviseur van de Sint.. zijn woorden waren de de woorden van de Sint.. een frisse en nuchtere Sint.. met soms iets teveel sarcasme, maar nooit erover.. 

  nu niet dat het klein grut enig verschil ziet.. maar voor ne sentimentele oude zak als ikzelve die naar de Intocht van de Sint toeleeft is het verschil enorm.. Stefan van der Walle die sinds vorig jaar de taak van van der Vlugt heeft overgenomen heeft de Sint weer iets duffer en kindvriendelijker gemaakt.. een afkooksel van wat ooit was.. 

  En toen ik gisteren de tv wilde uitzetten begon er net een uitzending van Langs de Leeuw.. met in de hoofdrol Bram van der Vlugt.. een soort afscheid van de Sint.. maar dan zonder de Sint.. alleen als je je ogen sloot hoorde je de Sint.. 

  Noit meer zal Bram van der Vlugt de woorden van de Sint zijn.. en voor een sentimentele oude zak als ikzelve is dat toch effe slikken... een stukje jeugd verdwijnt weer.. weer iets dat vroeger beter was..  en ik zou er hier uren over kunnen schrijven.. maar Paul de Leeuw heeft er gewoon een liedje over gezongen.. het omschrijft zo wat waarschijnlijk ander sentimentele oude zakken als ikzelve ook ervaren.. 

  Dag Sinterklaas..

   

 • Sinterklaas!

  vol verwachting klopte mijn hartje al een hele week.. Sinterklaas is aangekomen en traditiegetrouw wordt er dan ten huize bij ons gezeten in de zetel.. met klamme handjes en vol heimwee naar mijn kindertijd..

  Zoals de meeste hier wel weten heb ik het dan over de Nederlandse intocht.. niet over het spektakel dat zich in Antwerpen afspeelt met Peeters & Decleir.. niet dat ik iets tegen deze personen heb... maar er kan maar één echte Sint zijn.. 

  Nu is het wel duidelijk dat de echte Sint sinds vorig jaar ook niet meer is wat hij de afgelopen jaren was.. de gevatte antwoorden. de subtiele steekjes onder water die te pas en te onpas gegeven werden.. het is precies allemaal wat braver geworden.. zelfs de pakjesboot was in Spanje gebleven en vervangen door een ministoombootje.. met een vloot roeibootjes vol met Pieten..

  maar het neemt niet weg dat ik zoals alle jaren vol spanning zit te kijken en de tijd daar is om de zakken die de Sint  straks heeft nodig om al zijn kadootjes rond te brengen buiten te zetten... en daarmee is de spurt naar de feestdagen gegeven.

  Na de intocht en de buitenzetting der zakken was er nog douchegel nodig dus gingen Ventje en ikzelve naar de dichtsbijzijnde Kruidvat om de nodige boodschappen te doen.. bij thuiskomst geraakte bovenstaande  personen niet meer in hun huis daar het slot naar de botten was.. 

  uiteraard lag Gsm en dergelijke aan de kant van de deur waar wij niet stonden.. dus werd buurvrouw ingezet en werd er gegoogled en gebeld.. uiteindelijk een slotenmaker gevonden en was het wachten..

  op vijf minuten tijd na aankomst had de slotenmaker het slot eruit en zat er een ander in.. de reden van het kapot gaan was niet te achterhalen.. vermoeden was dat er een poging tot inbraak was.. maar 100% zeker kunnen we niet zijn.. uit voorzorg toch ook maar de politie erbij gehaald.. en die waren ook van mening dat een veiligheidsslot ook niet zomaar kapot gaat.. 

  zijn we dus inderdaad op het nippertje ontsnapt aan een inbraak.. of hebben we gewoon dikke pech gehad en is het slot gewoon gebroken? We zijn in ieder geval toch verschoten want stel dat ze wel wilden inbreken.. en ze effectief binnengeraakt waren.. wat dan? 

  en zo is mijn zaterdag niet verlopen zoals gepland.. want gisteren is er behangen en geschilderd.. en vandaag zou ik alles afwerken .. maar helaas besliste het lot er anders over.. en onder het motto van der komen nog dagen tillen we er niet te zwaar aan..