• ja mijn gat!!

  Net de patatjes op.. samen met de kip en het witloof.. het is al een drukke voormiddag geweest ten Huize Bij Ons.. twee kleerkasten verkocht.. opgestaan.. weliswaar voor we de kasten verkocht hadden.. ‘t zou raar zijn dat wij dingen vanuit ons bed zouden verkopen.. na het opstaan en voor het verkopen der kasten hebben we ook nog gedouched, ons aangekleed, koffie gedronken en naar AstroContact gekeken.. en den beeldjesbak stond nog nie aan of we hoorde het volgde.. ‘ja met de Jef..’ ‘ dag Jef zeg het ne keer..’ Ist Bonita..? ‘nee het is Natiza..’ ‘ ah da is jammer want Bonita hé dikkere tetten!!’ tututututut..  Natiza compleet van haar melk denkend van mijn tetten zijn ook nie de kleinste..  humor op ne dinsdag.. waar halen ze het vandaan.. merci Jef..

  Hier Ten Huize Bij Ons is het chaos.. Vorig jaar hebben we emmerke per emmerke ne hele bigbag kiezelsteentjes naar het terras versjouwd.. diezelfde steentjes hebben we nu terug naar de voortuin gebracht.. niet wegens nie weten wat doen.. maar wegens voorbereidende werken voor de Grote Renovatie..

  Ook de kiezels die vooraan lagen moesten schupgewijs in ne bigbag.. met als resultaat.. twee gigantische bigbags tot aan de rand gevuld met kiezels.. het is een zicht.. de rest van de voortuin is hervormd tot ne grote zandbak..

  Binnen is het niet beter.. de kleerkast is verkocht wegens aanschaf van een andere.. lege dozen staan te wachten om gevuld te worden.. streepjes van Stylo staan her en der op de muur om toekomstige dingen die geinstalleerd moeten worden af te tekenen.. en het stoffig zand waait langs ramen en kieren tot op onze boterham.. tss..

  Zaterdag is het dan zover.. dan gaan de eerste spullen ingepakt naar zolder.. en wat niet naar zolder kan gaat onherroepelijk weg..  er worden laatste dingen besloten en besteld.. de salon en de bestrating voor het terras.. en zo moet de kelder dicht en het plafond er nog uit.. blijkbaar zitten er platen tegen met varkenshaar.. en ik wil geen varken tegen mijn plafond..

  Ik ga ook foto’s plaatsen.. maar het NooitGeenTijdSyndroom is volop aan het opspelen.. dus da kan nog efkes duren.. en ja.. die foto’s van het verrassingsfeestje moet ik ook nog plaatsen.. ne mens en zijn foto’s..  en ik moet ondertussen ook aan mijn lijn denken.. want gisteren kreeg ik voor het eerst de vraag of ik bijgekomen was… goed bezig..!!  bijgekomen..? ‘ja ik zie da aan uw gat.. ‘ loert dan nie naar mijn gat.. tssss…

 • de riool..

  de mensen die ons kennen weten dat er ten Huize Bij Ons orde en netheid heerst.. meestal toch..  nu is dat al fel gebeterd.. zeker na het mosselincident enkele jaren terug.. ge kent het mosselincident niet.. awel het gaat over een piekfijn appartement waar een lederen flosmat lag.. en tussen de lederen flapkes kwam een zoetzure mossel uit een potteke terecht.. de persoon in kwestie heeft nog altijd trauma’s over mosselen in een potteke en voor Uwe Allespoetsende Blinker was dat een keerpunt.. mensen moesten niet bang zijn om bij ons op bezoek te komen.. nee.. mijn moto is altijd geweest ‘doe alsof ge thuis zijt.. maar maakt het niet te vuil..’ nee da laatste nie.. da dacht ik er dan bij..

  Ten Huize bij ons wordt er alles aan gedaan om het zo netjes mogelijk te houden maar het huis werkt niet meer mee.. en zeker niet nu het op de hoogte is dat er serieuse veranderingen gaan gebeuren..

  Het begint duidelijk te worden dat de Grote Renovatie voor de deur staat.. gisteren waren er nog de mannen van de riool.. die hadden den dag van te voren gebeld dat ze kwamen.. ik zeg “en mijne grind vanvoor..?’ ‘ahja die moet weg hé..’ besloot de man der riolen… dus Ventje en mezelve woensdagavond om kwart voor tien s’avonds aan de slag met schup, gritsel en rijf.. de buren kwamen loeren maar besloten ons gewoon te laten doen.. ‘dat gaat wel weer over’ hoorde we ze denken..

  Donderdagmorgen om iets na zessen… de bel.. de door mij zo gehateonnozeledingdong deurbel.. en als die bel belt.. dan blaft onze Witte Gepoedelde ook.. dus het was herrie alom.. Ventje strompeld uit bed.. sukkelt naar beneden en doet de deur open.. ‘t’is voor de riool..’ tss nee.. ik dacht echt dat het de groentenboer was voor ons bestelling van twee wortelen, ne paprika en knolselder.. maar nee.. de riool.. ‘waar mag die komen..?’ na ne uitleg dat het planneke verstuurd was en ne hoop drieën en zevenen.. wisten de mannen waar de riool mocht komen liggen..

  Ventje kruipt terug in bed.. en samen doezelen we terug in met op de achtergrond het geluid van mannen die aan de riool werken..

  een uurtje of drie later werp ik mij uit bed.. (lees als.. laat ik mijn rechterbeen uit bed vallen.. duw ik mijn linkerbeen er achteraan.. ik doe drie  pogingen om recht te gaan zitten en blijf zo efkes hangen… ondertussen hebben mijn sloffen zich rond mijn voeten genesteld en sta ik naast het bed.. in mijn tocht naar de deur grabbel ik mijn badjas mee en vooraleer ik naar beneden strompel maak ik een ommetje langs de dressing om daar een blik door de raam te werpen naar de mannen van de riool..

  Ik was op slag wakker.. onze aangelegde voortuin.. met zijn bomen, klimop en meer leek een oorlogsgebied met loopgraven en heuvels waar ze in de ardennen nog jaloers op zouden zijn.. een bobcat reed lustig zigzaggend door onze beplanting en twee mannen (die van de riool) waren net aant zingen van ‘GISTEREN GING IK NAAR DE CINEMA…’ ik dacht nog seffes komen daar honderd mannen van de riool vanonder die camion te voorschijn en zingen die ..’ALLELUJA!!’ maar nee.. het bleef bij hen twee.. ik heb mij omgedraaid.. en besloot dat ik gewoon naar beneden ging voor mijn gebruikelijke portie koffie en een suikerwafel..

  na een tijdje werd het stil.. de gordijnen vooraan waren nog dicht  en vooraleer ik kon buitenloeren zagen we de laatste camion wegrijden.. ‘ze zijn weg.. ‘riep ik naar Ventje.. en samen gingen we het rampgebied aanschouwen.. onze grind was niet meer te herkennen.. onze beplanting ook niet.. bloempotten stonden overal.. en int midden van de oprit ne berg zand om mottig van te worden..

  en daarnaast staken twee buizen uit de grond.. eentje voor de regen.. en eentje voor de rest..

  ne mens moet iets over hebben voor zijn riool… tssss….

 • het einde is nabij...

  Alles was rustig en vree ten Huize Bij Ons.. ook het ochtendlijke uur speelde hierin een rol.. Ventje en ik lagen nog diep in dromeland tot er ineens een oorverdovend gerommel vanuit het niets onze oren inschoot.. De aarde vergaat.. De hellesluizen zijn opengezet.. 'This is it' dacht ik nog met de pruttekes in mijn ogen... snel zette ik mij naast m'n bed..terwijl het gebulder bleef voortduren.. ik prevelde mijn akte van berouw.. smeet er nog een weesgegroetje of vijf tegenaan.. hoewel die weesgegroetjes meer op ne Ave Maria na een zwaar avondje stappen leken.. maar in het uur der waarheid zullen die van hierboven ook nie zo stipt zijn..

  Ik besloot maar ne keer een oog naar buiten te werpen.. figuurlijk.. aangezien ik echte ogen heb en die vastzitten aan iets anders.. en dus niet zomaar verwjderbaar zijn.. laat staan dat ik ze weg kan smijten.. zelfs moest ik verwijderbare ogen hebben.. ik zou ze nog nie zomaar in het rond werpen.. wie weet wat ik allemaal te zien krijg.. en hoe zit dat dan met mijn bril of lenzen.. moet ik die daar dan achteraan smijten.. ge ziet.. zo simpel is da allemaal nie..

  maar soit.. ik wierp dus een oog naar buiten... mij voorbereidend op de apocalyps.. het einde der tijden.. of de invasie van de buitenaardse wezens die ik sinds mijn kindertijd lokte met broodkruimels.. ik hield rekening met bloeddoorlopen straten.. en mensen die zichzelf ritueel opsloten in de brievenbus om toch maar te ontsnappen aan de Toorn des Gods.. Ik zag Die Van Hierboven al vechtend met Die Van Hierbeneden door de straten rollen.. A-team gewijs zouden de engelen zich wapenen tegen het addergebroed uit de krochten van de hel.. de aarde leek doormidden te scheuren en de heldere hemel zou neerstorten op ons allen..

  voorzichtig schoof ik het gordijn een beetje opzij... en buiten het gebulder leek er niks aan de hand.. de stralende zon lachte me toe.. en het was nie Die Van Hierboven of die Van Hier Beneden.. nee niks van.. het was dieje  Ambetante Van Hierachter die weer tijd teveel heeft en zijn kasseien die eerst 100 meter verder lagen en enkele weken 100 meter dichter gelegd zijn wegens niksanderstedoen.. worden nu kraangewijs in ne container geladen om weer ergens anders te dumpen.. tsss..

  Het is ne mens nie gegund om hier ten Huize Bij Ons eens rustig uit te slapen tot een deftig uur.. en wat dan een deftig uur is laat ik buiten beschouwing.. dat hangt van dag tot dag af.. of het zomeruur of winteruur is.. in ieder geval is half zeven ten Huize Bij Ons geen uur.. dat is het nooit geweest en zal het ook nooit zijn..

  In ieder geval.. de wereld is niet ten einde.. dat is positief..  negatief is dat Ventje en ik waarschijnlijk de komende week  een chronisch slaaptekort gaan hebben.. en we alsdusdanig niet te genieten gaan zijn.. u weze gewaarschuwd..