• 2009.. ik ben ne keer curieus..

  Zo.. de laatste uren zijn ingegaan.. de nieuwjaarsbrieven zijn geschreven..de  zoenen en beste wensen liggen klaar.. en 2009 staat te blinken in z'n verpakking.. klaar om gebruikt te worden..

  Ik heb de afgelopen dagen lopen denken wat ik als laatste postje zou zetten op dit samenraapsel van letters en andere dingen.. ik dacht aan een verslagje over de kerstdagen.. maar wie zit daar nu op te wachten.. een jaaroverzicht.. maar dan kunt ge evengoed da van vorig jaar ne keer terug lezen en mits wat aanpassingen.. krak hetzelfde..

  Ik was al eens gaan youtuben.. voor iets grappigs, iets muzikaals.. maar ge verwacht mee van mij.. en zo rap maak ik mij er ook niet vanaf..

  Maar ondertussen tikt de klok en heb ik nog niks zinnig vertelt.. laat staan geschreven.. ik weet begot niemeer wat schrijven.. en er zit genoeg int koppeke.. daar nie van.. maar ik krijg het nie in zinnetjes gegoten..

  Ik wil je bedanken voor de lieve woorden die hier getypt werden.. belangeloos.. en gemeend.. woorden waarvan de warmte straalde.. en mij in mijn diepste raakte..

  Ik wil je bedanken voor de uren lezen.. de interesse.. de lach en de traan.. ik heb ervan genoten.. ik hoop voor jou hetzelfde..

  Ik wil je vragen om ook volgend jaar weer te komen.. want ik zal hier weer trouw op post zijn..

  Ik laat je nu.. in de laatse uren van 2008.. maak er een mooi eindjaar van.. en ik zie je weer  int volgend jaar..

   

  Bart.

 • Dat het Kerstmis is..

  het zou een Kerst worden die de geschiedenis in zou gaan als de mooiste kerst van 2008..

  De kerstbomen stonden al weken te popelen op de zolder om uit hun dozen te scheuren.. de kerstbollen rolde door hun dozen en de lichtjes.. de lichtjes waren nog steeds verward door vorig jaar..

  Er werden plannen gemaakt voor de Kerstdagen.. etentjes.. een heus Kerstfeest in den outdoor.. met tentjes.. lichtjes.. vuurtjes.. en vooral veel hapjes en drank.. een soort van late housewarmingparty maar dan buiten.. zo bleef het binnen proper.. ahja.. ne mens moet praktisch aangelegd zijn..

  De kostuumbroeken hingen al te hangen op de hanger.. de hemden moesten nog gekocht.. net zoals de schoenen..  om over kadootjes maar te zwijgen.. ik had al ne aannemer gecontacteerd of omwel een groot kot rond de kerstboom te maken, ofwel een gat in het plafond en dat we de kerstboom daardoor konden steken.. duizenden kadootjes moesten eronder liggen.. crisis.? nooit van gehoord..

  In plaats van Kerstliedjes te downloaden of de kerstcd van onder het stof te halen.. zou ik een liveband inhuren die in de woonkamer dan het beste van zichzelf zou geven.. ook verzoeknummertjes..

  De ijskast zou uitpuilen van de lekkernijen.. gaande van kleine hapkes tot een dozijn kalkoenen en everzwijnen.. die laatste moesten wel in ne aparte koeling.. ahja.. ge zult het maar meemaken dat die everzwijnen met de kalkoenen weg zijn.. dan staat ge daar schoon..

  De borden, bestek en glazen schitterde in de Vitrine.. telkens ik de kast open deed.. moest ik ze in bedwang houden zodat ze zich al niet op tafel smeten..

  kortom.. alles en iedereen was in een uitermate overdreven Kerstsfeer.. tot de stopcontacten toe...

  Het is anders verlopen dan verwacht.. Pa is in november overleden.. vorig jaar de eerste kerst zonder Ma.. dit jaar de eerste Kerst zonder Pa.. Het wordt de eerste Kerst zonder Ma én Pa..

  Ma die altijd zichtbaar genoot van deze dagen.. Pa die vooral genoot van de lekkernijen..

  De afgelopen dagen ben ik zo druk in de weer geweest met de badkamer, keuken en het huis weer een thuis te maken dat ik het te druk had om te piekeren.. sinds gisteren heb ik niets meer om handen.. en keert het piekeren weer.. waarom, wat nu..? de gedachte dat Ma en Pa's appartement kerstloos blijft dit jaar.. nooit meer zullen we daar een Kerst vieren.. de soep van Ma.. de gourmet.. het mooie bestek.. de kristallen glazen.. de hopen kadoos waarvan de meeste voorzichzelf waren.. Pa die er op zijn paasbest uitzag.. het is voorbij..

  We hebben de Kerst in huis gehaald.. zoals ik al eerder schreef if you can't beat them, than join them.. en aan een lieve medeblogster liet ik weten dat de Kerst sowieso doorgaat.. en dat we daarvan beter het beste maken.. hoe moeilijk het ook gaat en kan zijn.. een beetje vreugde kan geen kwaad.. integendeel.. het doet goed.. ik moet me er alleen even over kunnen zetten.. gelukkig heb ik Ventje.. voor hem is het ook niet gemakkelijk.. maar we maken er het beste van..

  Lieve lezertjes..

  geniet en deel de vreugde..

  laat de liefde en de vriendschap hoogtij vieren..

  een hele mooie Kerst gewenst..

  Dikke Kerstknuffel..

  Bart.

   

 • een poetserige Kerst..

  De kaarsjes branden.. de bomen staan te blinken.. het huis ook, maar dat heeft er niks mee te maken.. 't is te zeggen.. onze deadline was Kerstmis en ja.. ik weet het .. ik had is ergens getypt dat ik geen deadlines meer wilde.. geen to do lijstje.. maar tegen Kerst wil ik alles sowieso aan kant.. een proper huis is een leukere Kerst.. zeggen ze.. nee.. ze zeggen da nie.. ik zeg da.. eigenlijk heb ik da nog nooit gezegd.. ik heb da nu just getypt en eigenlijk klinkt het belachelijk.. net of Kerst minder leuk is alst nie proper is.. Ik moet zeggen. Zus belde gisteren ook en die had ook alles gepoetst en gewassen.. zelfs de gordijnen.. misschien zit het wel gewoon in de familie.. poetsen voor een leukere Kerst.. da zalt zijn.. een familiekwestie..

  Over poetsen gesproken.. den deze en Ventje moeten seffes nog gaan winkelen.. ik zou begot nog nie weten wat we morgen moeten eten.. Ventje opteerde al Konijn.. en nie mee pruimen.. nee da lusten we nie.. nie da ik da al is gegeten heb.. maar fruitige aangelegenheden zijn niet aan mij besteed.. en kom nie af met da proeft ge nie.. waarom doet ge ze er anders bij.. die pruimen.. ahah..

  Nee.. fruit is niks voor mij.. een glas fruitsap is vrij gewaagd... soms eens ne appel.. in de zomer een aardbei.. en tegen Sinterklaas ne mandarijn.. maar kom al zeker nie af met meloenen, kiwi, bananen, bananen.. daar zitten wel van die gevaarlijke vieze spinnen in.. en dan kunt ge zeggen dar die nie mee int plastieke zakske komen.. maar ze hebben er wel opgezeten.. en wie weet wat die beesten daar mee doen.. met die bananen.. nee.. geen bananen voor den deze.. en een peer .. davind ik nu is iets vies... en ne naäper.. een peer is eigenlijk ne appel.. maar dan anders... nee.. fruit is te ingewikkeld voor mij.. dus als ge me vraagt om te komen eten.. u weze gewaarschuwd..

  Als ge mij nu wilt excuseren.. ik moet nog ne keer door het huis vliegen met een vod en ne dweil.. kwestie van de Kerstdagen extra leuk te maken.. mag ik u erop wijzen dat den helft van degene die hier komt lezen mijn vraagskes nog nie heeft bekeken.. dus.. vooraleer ge weer aan die kadootjes gaat zitten prutsen.. de kalkoen al vult met wat daar eigenlijk niet inhoord.. en al is stiekem van de wijn proeft.. eerst naar hier.. Eindejaarsvraagjes 2008 .. en dan moogt ge nog rap dat éne kadootje halen... de kroketten maken.. en tot het besluit komen dat de kaarsen op zijn en de serviëtten..

 • Wat een badkamer...

  De afgelopen dagen zijn er geweest van schuren, schilderen, behangen , vloeken, schilderen, vloeken, kasten ophangen en weer er weer af halen.. vloeken.. douchestang ophangen.. onnozel douchestang.. en da da dan nie ga tussen die glastegels.. om dan uiteindelijk een badkamer te krijgen die de stoutste verwachtingen overtreft..

  Het is een pareltje.. al zeg ik het zelf.. en als ik het zeg dan zal het zo wel zijn zeker.. ahja.. ge moet me maar geloven.. nie altijd.. maar nu wel..

  De keuken wordt vandaag nog afgewerkt.. ' t zou ne keer tijd worden ook.. de plinten worden gezet.. de tegels aan de pompsteen worden ingevoegd..

  De schouwkes heeft Ventje gisteren nog geschilderd.. en de vensterbanken zijn vandaag aan de beurt..  en verder is het opruimen, ramen kuisen en poetsen..

  Zalig om eindelijk al de schroevendraaiers, hamers, beitels, tangen, vijzen, nagels, pluggen, zagen, gyproc en toebehoren te zien verdwijnen uit onze woonkamer, badkamer en keuken.. en vooral de gang.. da was de laatste tijd meer ne Hubo dan ne gang..

  Eindelijk weer ons huis terug.. alles aan kant.. als ge een kast opentrekt ligt er geen boormachine of pvclijm in.. maar gewoon de huishoudelijke rommel.. zalig..

  Door de drukte leek even alles weer zoals eerst.. niks in het kopppeke.. een complete rust ondanks de drukte en het werk.. maar de klap was des te groter toen ik tijdens het opruimen het bidprentje van Pa vasthad.. als aan de grond genageld.. het besef.. weer..

  Maar we moeten door.. Kerst nader met snelle schreden.. de kalkoenen staan al te popelen om gebakken te worden.. de kadootjes vertonen al stiekeme scheurjes van nieuwsgierigheid..  en de Kerstbomen beginnen zich te vervelen.. ooit al gezien? ne Kerstboom die zich verveelt.. ik hoop voor u van nie.. 't is geen zicht..

  Maar met hier te zitten typen en te deleten geraakt da hier nie af hé.. en ik denk nie da ge nu spontaan in uwe voiture springt.. of op de fiets.. da mag ook.. als ge nie te ver weg woont.. en mij komt helpen.. wat..? ah.. ge hebt nog iets te doen.. geen probleem.. doet maar.. dan heb ik wat afleiding.. misschien kan ik bij u nog iets komen doen.. wat..? Uwe gang moet geschilderd.. en de kelder moet leeg.. jamaar.. zo nie hé.. ik dacht eerder aan een aperitiefke te komen drinken.. en eigengemaakte hapjes verorberen.. maar nee.. ik zal het onthouden..

  Denkt ge ook nog aan de eindejaarsvragen.. ge moogt ze meepakken.. maar ge moogt ze ook hier beantwoorden.. of ze straal negeren.. da mag ook... de vraagjes vindt ge hier.. Eindejaarsvraagjes 2009

   

 • De eindejaarsvragen van 2008..

  Eindejaarsvragen.. zomaar.. omdat ik graag alles weet.. en ja .. het is nog wa vroeg.. maar ik ken da me u.. uitstellen.. ik zal da straks wel doen.. daarom .. de eindejaarsvragen van 2008..

  1.    Wat is je mooiste herinnering van 2008?

  2.    Wanneer dacht je.. nu is Bart compleet gek geworden.. pas op hé..

  3.    Welk liedje blijft je bij..?

  4.    Weet je nog wat je gedaan hebt op 17 april..?

  5.    Wat is je goede voornemen..? en nie stoppen met roken en op dieet gaan.. da geloven we al lang nie meer..

  6.    Heb je van bepaalde zaken die afgelopen jaar gebeurt

  zijn spijt..?

  7.    Als je nu in je koelkast gaat kijken.. wat zit er allemaal in.. ik heb het gezegd hé.. ik weet alles graag..

  8.    Wat is de leukste uitspraak die je dit jaar hebt gehoord..?

  9.    Hoeveel keer hebt ge nu al gedacht duurt da hier nog lang..?

  10. Wat is je stomste stoot geweest dit jaar.. en ge moogt overdrijven..

  11. Nog éneke om af te leren..  heb je afgelopen jaar iets betekent voor een ander..?

   

   

  Zo.. dat zijn ze..

  Nu wilt ge natuurlijk mijn antwoorden.. en ik dacht da ik curieus was..allez vooruit.. maar wel beloven dat ge de vraagskes schoon beantwoord..

  1.    Vrij recent.. het moment dat ik Pa verzorgde in het ziekenhuis.. een onbeschrijfelijk gevoel overviel me toen.. ik heb me nooit meer verbonden gevoeld met Pa als toen.. een mooi gevoel om mee te nemen in herinnering aan Pa..

  2.    Ikke gek.. waar haal ik het.. nee serieus.. ik denk da eigenlijk alle dagen.. dan kijk ik in de spiegel.. ik kijk naar mezelf.. en denk dan.. ja.. erger kan niemeer.. maar blijkbaar wel..

  3.    Het liedje Far Away.. van The Ditch..

  4.    Op 17 april begot.. ‘t zal nie veel soeps geweest zijn.. en ’t was ne donderdag.. en ge weet wat ze van de zeventiende april zeggen als em op ne donderdag is hé.. ik zal waarschijnlijk wel iets gedaan hebben..

  5.    Awel ik zou is werk willen maken van is ne keer een stapke in de wereld te zetten.. wij zeggen da nu al jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren.. en altijd belanden we in onze zetel… naar de teevee loeren.. of op de computer u amuseren…

  6.    Spijt probeer ik niet te hebben.. al wat gebeurt is is gebeurt.. ge kunt da nie terugdraaien.. dus spijt heb ik niet.. het spijt me..

  7.    Opt moment is frisdrank, ne bussel prei.. die trouwens dringend op moet.., sauskes.. paprika’s.. melk.. eieren.. en verder niks.. we moeten dringend ne keer gaan winkelen..

  8.    Met je leuter ergens tegenaan zwaaien.. of hoe Swaffelen omschreven wordt..

  9.    Al dikwijls..

  10. Ik denk da de meeste mijne stomste stoot nog wel herinneren.. het verfavontuur op de parking van de Gamma… da kunt ge hier teruglezen.. en nog éne keer moogt ge daar is mee lachen.. vanaf volgend jaar ist gedaan.. knoop het in uw oren..!

  11. Goh.. moeilijke vraag.. da moet ge dan eigenlijk aan alle andere vragen.. maar ik denk.. eerlijk.. da ik nie echt iets heb betekent voor en ander in die zin dat ik mij extra heb ingespannen.. hulp heb geboden… ik probeer elke dag mijn deel te doen.. maar of een ander daar dan ook effectief iets aan heeft gehad.. ?

   

  Zo.. dat weet ge ook alweer over mij.. nu ist aan u.. en ik zal ze zeker nog ne keer of heel veel herposten.. dus ge ontsnapt er nie aan..

 • soap en meer..

  Ofwel slaap ik.. ofwel slaap ik nie.. vandaag ikweetniehoevroeg wakker.. de frieten van gisterenavond liggen op m’n maag.. en m’n been is volledig verkrampt.. plezant ze..

  Da ik nog nie zot geworden ben.. (pas op wat ge zegt nu ze..) .. snap ik nie.. vorige week ware drama’s en soaptaferelen.. Als er nu één ding was dt ik wel kon missen waren het de perikelen op het werk.. die deden of wij zomaar een twee weken op een luxecruise zaten.. ne hoop werk in te halen.. extra druk… en ne hoop zever in pakskes..

  Maar ik mag zeggen dat we ze met gelijke munt hebben teruggepakt.. ik roep geen victory.. maar wel joehoe..

  Ik loop er voor de rest maar wat bij.. ik ben er.. maar ik ben er ook nie..  een beetje zoals Yves Leterme.. maar dan zonder geiten..

  Volgende week is het Kerst.. en hoewel ik tegen de dagen opzie.. verlang ik ook wel een beetje naar die gezelligheid.. maar vooraleer er genoten kan worden zal er eerst nog is vinnig doorgewerkt moeten worden.. Den Daddy is nog nie komen behangen.. dus wij hebben ook nog nie veel kunnen doen.. eigenlijk wel.. maar nu hadden we een excuus om het nie te doen en het op den Daddy te steken.. daar dienen schoonvaders toch voor..

  De kasten nog uitwassen.. de gordijnen wassen en strijken..  de tweede slaapkamer opruimen… daar komt de rommel bijeen.. het werkgerief.. restanten van de gyproc.. een badkamermeubel.. de verlichting voor de badkamer.. de nieuwe douchekop met stang… de dozen van de kerstversiering.. het staat er allemaal.. nie overhoop of zo.. alles netjes aan kant.. maar ik kan da nie hebben.. de zolder is ook zo een verhaal.. eerst stond alles netjes aan kant.. en dan begint ge te verbouwen.. en hebt ge is iets nodig.. en voor ge het weet staat da helemaal overhoop.. vooral aan de zolderopening zelf… ik zet da wel opt zolder.. hup luik open en terug dicht..brr.. enge zolder..ge weet da dus nooit hé.. wat daar zit.. voor hetzelfde geld wordt ge verslonden door een zoldermonster.. ik heb da al dikwijls genoeg gezien op den teevee.. en alst op den teevee komt.. dan ist waar.. Zus heeft trouwens een keldermonster.. echt waar.. die gooit daar patatten naar..als ge ze is ziet dan vraagt ge da maar is..

  Maar ik laat er mijne slaap niemeer voor.. alst proper is ist goed.. en de rest is voor ne andere keer.. het gaat nie meer Kerst zijn als plinten onder de keukenkasten staan.. en ook gaat het nie meer Kerst zijn als ik die stomme klink van de living niemeer verander krijg.. nu heb ik overal nieuwe klinken.. en juist die waar ge altijd op kijkt die staat scheef.. een slecht slot.. geen probleem zou ge zeggen.. maar ge moet da oud slot daar ook uitkrijgen om daar een nieuw in te zetten.. en da ist nu juist. Ik heb daar al is vies naar gekeken.. maar da helpt nie.. en als da nie helpt.. tja.. da weet ik het ook nie..

  Ik ga mij nekeer in beweging zetten.. is door het raam loeren of den Daddy nog nie in aantocht is.. en misschien al is een kast uitwassen.. we zien wel..

 • vanalles en niets..

  Ik ben niet meer dezelfde als voor 28 november.. ik ben niet meer dezelfde als voor 27 mei 2007.. en ik ben zeker niet meer als voor 15 maart 2000.. 

  Misschien ben ik nu pas wie ik echt ben.. of al had moeten zijn.. wie zegt het me..? niemand.. niemand weet dat.. ik ook niet..

  Het verdriet is groot.. inmens groot.. voor sommige niet vatbaar.. soms zelfs niet voor mezelf.. Dit verdriet neem ik mee in mijn leven.. het zal me dingen doen besluiten.. het zal me vormen.. het zal me achtervolgen..

  De vergankelijkheid van alles is momenteel heel duidelijk.. alles gaat verder... ook als ik er niet meer ben.. die wetenschap is van groot belang.. nu is het dat je leeft.. niet straks, niet morgen, niet volgende maand.. nu.. de woorden die ik nu typ.. zijn inmiddels al verleden tijd.. ze zijn gelezen.. opgenomen.. misschien denk je er straks nog eens aan.. waarschijnlijk niet..

  Ma en Pa hun leven is er nog.. in de vorm van tastbare dingen.. rekeningen.. kerstkaarten.. meubels.. een huissleutel.. toiletpapier.. het stopt ook niet zomaar.. ik en zus moeten het leven van Ma en Pa stop zetten.. spullen verdelen.. de voor hen zo kostbare spullen.. worden nu ten grabbel gegooid.. een gedachte die me achtervolgd..

  Ons leven gaat ook verder.. Op het werk is deze week alles de spuigaten uitgelopen.. respect is een woord dat niet meer bestaat.. of het mag maar van één kant komen.. dan is het toegelaten.. nee.. verplicht..

  De emoties van de afgelopen weken zorgen voor overhitte conversaties.. de redelijkheid is een twijfelachtig iets.. Mensen worden aasgieren.. bij het horen dat er een erfenis volgt.. ja.. daar zat ik op te wachten.. een erfenis.. mijn gebeden worden aanhoort.. verschrikkelijk.. het droeve wordt plotseling iets positiefs.. ik snap het niet.. en goede raad.. wordt meestal duur betaald..

  Ik heb een tweede kerstboom gezet.. de eerste hebben we vorige week gezet.. en ik vond het tijd voor een tweede.. niet dat ik in een kerststemming ben.. maar if you can't beat them.. than join them..  zodoende staat er nu een tweede exemplaar te fonkelen.. ziet ge wel.. het gaat goed met mij.. jingle bells.. jingle.. zucht..

  Ik heb zelfs de badkamermuren geschuurd.. en geschilderd.. zodat den Daddy maandag kan komen behangen.. kwestie van onze Kerstdeadline nog een beetje in ere te houden.. behangpapier gekocht.. iets met een streepke.. da slankt af..

  Het gaat u goed.. nee..ik ben niet weg.. ik ben dat alleszins niet van plan.. maar het is gewoon vriendelijk bedoeld.. en een beetje vriendelijkheid kan geen kwaad.. De mensen zijn niet vriendelijk tegen elkaar.. zeker niet als ze kerstinkopen doen..

  De tekst hieronder komt van Ventje..

  Dag Freddy..

  Ook jij bent weggegaan. Al was je weg naar daar met veel kronkels.

  Tien jaar geleden toen ik Bart leerde kennen was je ook al ziek.

  Ik heb je jammer genoeg niet anders gekend. Toch zat er vreugde in je leven en genoot je van kleine dingen.

  Ik herinner me ook nog onze uitstap naar zee, daar was Wilma ook nog bij. Helemaal roodgeblakert van de felle zon. Je huid strak gespannen, zo hard was je verbrand.. Het was lachen geblazen en toch zei je dat het geen pijn deed.. Je maakte kleine stapjes en zitten kon je haast niet. Je lachte er zelf nog mee. Je wou je niet insmeren met die vettige crème en zei met uwe Leffe nog een keer santé..

  De wokkels die we gingen eten in het restaurant waren voor jou te omslachtig.. we wilden ze nog ruilen voor een steak.. Weg met al dat gepruts.., maar dat wou je niet. Omdat je ze eten wou at je ze met schelp en al. Niemand weet hoe dat gesmaakt moet hebben. Alleen jij en je hebt het ons nooit verteld. Toen de ober de borden kwam halen en bij jou geen schelpen meer zag, vertrok zijn gezicht.  K’moet er nog steeds om lachen, het blijft me bij.. Zo wil ik je herinneren Freddy.. zo en niet anders.. als dat van je mag..

   

  Freddy.. Bart heeft zich veel zorgen gemaakt over jullie, ook al liet hij het niet altijd zien. Hij heeft nachten wakker gelegen omdat we niet wisten hoe het verder moest. Je had je eigen wil en moeilijk ging ook.

  Bart en ik verwijten je niets, al was het niet makkelijk om dragen. De laatste dagen zag ik je onmacht. Je zei nog.. ik had het graag anders gewild. Maak je daar geen zorgen meer over.. Je tranen zijn gedroogd. Het laatste jaar leefde je zonder Wilma en dat kon je haast niet. Je liefde was weg en daar was je verdriet. Je bent het nooit te boven gekomen.

  Jullie zijn nu weer samen en misschien is dat ook een beetje onze troost. Al is het allemaal veel te snel en beklemt het onze kelen. Ik beloof jou het zelfde als aan Wilma vorig jaar. Je hebt me altijd gerespecteerd en laten zijn wie ik ben. Ondanks je leedheb je veel gegeven, niets was je teveel. Ik hou van Bart en zal er steeds voor hem zijn. Maak je daar geen zorgen over. Breng mijn groetjes aan Wilma en laat de sterretjes maar eens goed glinsteren als je er terug naar ons strooit..

  We zullen jullie missen..

  Ik heb jullie veel tekort gekend, maar heel intens beleefd. Sporen in het zand zijn door het water weer geveegd, maar toch zal ik jullie niet vergeten. Mijn hart koestert al die mooie dingen die ik aan jullie overhoud, daar zit het veilig.

  Het kent geen eb en vloed..